Skip to main content
Röstpodden avsnitt 10

#10 Lovisa Ohlson - Podcastexperten

Det finns inget hetare än podcasting och ljud just nu. Lovisa Ohlson är podcastchef på Bauer Media och är trots sin unga ålder en riktig veteran.

Hon svarar till exempel på frågorna: vem är hon? Vad är en podcast? Och vad ska man tänka på när man sponsrar eller producerar en podd?

Röstpodden avsnitt 10

#10 Jean-Paul Wall - Med musik skapas magi på filmduken

Stäng av ljudet till filmen. Vad har du kvar? Inte mycket… Musiken gör massor för att påverka hur du upplever TV-serien eller filmen du tittar på. Det vet Jean-Paul Wall som skriver musik till film och TV. Du har har hört hans arbete bl.a. i Maria Wern och i Hollywoodfilmen Spinning Man. Hur gör man något billigt att kännas dyrt? Hur gör man en trevlig tysk till psykopat - med ljud? Lyssna och lär.

Röstpodden avsnitt 9

#9 Ljudproducenten – mer människokännedom än mikrofonteknik

Bra ljud och inspelning kräver en skicklig ljudproducent. Kanske självklart? Men vet du egentligen vad hon/han KAN och GÖR? Har du frågat? Det har vi.

Möt Amanda Runestam som jobbar på Online Voices då hon berättar om allt från effektkedjor, att ligga ett steg före och att mycket handlar om att vara "psykolog" i bakgrunden.

Röstpodden avsnitt 8

#8 Eric Gadd - om sin och andras röster

Eric Gadd har varit i röst- och musikbranschen i över 30 år. Hör vår egen soulkung berätta om röster han berörs av, om resan från CD-skivan till smartphone, och hans förhållande till sin falsettsång.

Röstpodden avsnitt 7

#7 Storytel - Vad är magin bakom ljudboken?

Ljudboken finns alltid i närheten när vi alla har en smartphone i bakfickan. Storytel är störst i Sverige men vill erövra resten av världen. Blir de ljudböckernas svar på Spotify? 

Hör vad Marta Hedener tänker om det –chef över Storytel Publishing Sverige.

Röstpodden avsnitt 6

#6 Katarina Ewerlöf - Drottningen av ljudböcker

Varje ljudbok har en röstskådespelare som ger den liv och uttryck. Ofta väljer lyssnare sin ljudbok beroende på vem som har läst in boken. Och känslorna kan vara heta – vissa ”ogillar” en inläsare medan andra älskar henne/honom.

Möt Katarina Ewerlöf som är Sveriges mest populära kvinnliga inläsare.

Röstpodden avsnitt 5

#5 Lexter - Designat ljud i offentliga miljöer

Vi har alltid ljud omkring oss. Dels ljudet som vi tänker på från t.ex. TV:n eller Spotify. Dels ljudet som stressar oss omedvetet som t.ex. köksfläkten eller kollegorna på kontoret.

På Ljuddesignbyrån Lexter är man extremt medveten om att - och hur - ljud påverkar oss. De designar ljudupplevelser i offentliga rum som till exempel kontor, restauranger och handelsplatser som Moodgallerian i Stockholm.

Lyssna på ljudarkitekten Margareta Andersson och ljuddesignern Alexander Kassberg när de berättar om ljudets psykologi och hur man hjälpte ett bankkontor att maskera konfidentiella samtal samtidigt som personalens arbetsmiljö blev bättre.

Röstpodden avsnitt 4

#4 Sofia Lilja - Rösten och Själen

Så du skulle vilja utvecklas som sångare eller talare? Tänk om du istället för att börja öva skalor och magstöd, börjar med att definiera dina mentala mål som vad du vill och vad du är? Då kommer mycket av rösttekniken på köpet. Det menar Sofia Lilja som är coach inom både områdena sång och mental utveckling. Du känner igen henne från 9 säsonger av Idol. Lyssna även på Sofia när hon resonerar om hur även andlighet kan hjälpa i alla fall henne att hitta ett bättre uttryck.

Röstpodden avsnitt 3

#3 Kristoffer Wallman - Virtual Reality + ljud = sant

Det är inte enbart VR-glasögonen som ger oss en värld i 3D. Ljudet är minst lika viktigt menar Kristoffer Wallman, ljuddesigner för VR, på ljuddesignbyrån Lexter. Hör honom prata om tekniska utmaningar och spatialt ljud, men också om varför VR är en ”empatimaskin” och varför han tror att tekniken kan hjälpa äldre att bryta ensamheten.

Röstpodden avsnitt 2

#2 Linn Maria Wågberg och Bengt Skogholt - Sveriges främsta röstskådespelare

Vi hör deras röster i hissar, på TV, i radio och på filmduken. Men vilka är personerna bakom dessa välbekanta rösterna? Möt Linn och Bengt - Sveriges främsta röstskådespelare.

VÄLKOMMEN TILL RÖSTPODDEN

WELCOME TO OUR PODCAST: RÖSTPODDEN

Our podcast is currently only available in Swedish.